oktober 2, 2019

Ved hjelp av kunstig intelligens, maskinlæring og avanserte statistiske modeller har CPM Analytics utviklet et helnorsk verktøy som lar butikkjedene se det faktiske kundepotensialet for alle lokasjoner i landet. Dermed får retail-bransjen tilgang til et nytt virkemiddel for å redusere butikkdød og tap av investeringer.

[BLOGGTILPASSET PRESSEMELDING, CPM ANALYTICS 01.10.2019]

Butikkdød og vekst i detaljhandelen

Detaljhandelen har hatt en vekst på 0,4% de siste 12 månedene, ifølge tall fra SSB. Likevel møter handelskjeder store utfordringer. Allerede har Tilbords, Brio og G-Sport blitt nedlagt – sistnevnte ved sammenslåing med Intersport. Christiania Glassmagasin, Nille, Kitch´n samt Fretex har opplevd store utfordringer, og flere har redusert antall butikker.

– Det vi ser er at vi ikke handler mindre, men endringer i markedet og press på marginene fører til at mange handelskjeder sliter. Etter mange år med overetablering i flere bransjer er det mange steder rett og slett flere butikker enn det er marked for, forteller Lars Ove Brenna i CPM Analytics.

Forhindre butikkdød

Tiltakene for å hindre butikkdød er, ifølge Brenna, at næringen må bli flinkere til å identifisere hvor kundebehovet er stort nok til å opprettholde positiv lønnsomhet, og samtidig redusere antall butikker der det ikke er tilstrekkelig livsgrunnlag.

Enkle løsninger, men vanskelig å gjennomføre med manglende datagrunnlag og på ren magefølelse. Det er eksempelvis ikke sikkert at det er butikken med de rødeste tallene som har det laveste potensialet og bør legges ned, påpeker Brenna.

CPM Geo

– Gjennom vårt nye system, som tar i bruk kunstig intelligens, maskinlæring og avansert statistiske modeller, får man mer nøyaktig innsikt. Systemet går igjennom interne og eksterne databaser og gir en beregning som viser det faktiske kundepotensialet for alle lokasjoner i landet. Dermed slipper handelskjedene å være usikre på hvor de bør åpne nye butikker, hvor de bør vurdere en relokalisering lokalt, og hvor de bør kutte butikker der kundegrunnlaget rett og slett er for dårlig til å kunne drive lønnsomt, forklarer analysedirektør i CPM Analytics, Espen Jütte.

Illustrasjon fra CPM Geo – kannibalisering av kunder

Stort behov

Hovedorganisasjonen Virke regner med at 40.000 ansatte i varehandelen kan miste arbeidsplassen de neste 10 årene. Det er lite tvil om at handelsnæringen har behov for omstilling gjennom smartere løsninger for å opprettholde eller forbedre sin lønnsomhet.

Når det er snakk om ny teknologi er lovnadene om gull og grønne skoger aldri langt bak. CPM Analytics derimot kan vise til konkrete eksempler.

– Store og viktige aktører har allerede tatt i bruk systemet, og er meget fornøyd! Systemet blir lansert på et frokostseminar den 8. oktober og der vil også fornøyde kunder være tilstede for å fortelle om sine erfaringer.

Butikkdøden er kanskje ikke helt over enda, men ofte må kriser til for å revitalisere bransjer og tvinge frem nye og innovative løsninger. De smarteste handelskjedene kan nå bli enda litt smartere, og sikre positiv lønnsomhet over tid, forklarer Brenna.

Les mer om CPM Geo her, og om du har anledning så er det fortsatt mulig å melde seg på vårt frokostseminar «verdien av geografisk innsikt» her.

Referanser:

Om forfatteren

Lars Ove Brenna

Lars Ove Brenna er ekspert i markedsstrategi, implementering og digital strategi. Han har lang erfaring fra FMCG (Ringnes, Leiv Vidar, Keep-it Technologies), IT (programvareindustrien) og konsulentbransjen. Lars Ove er siviløkonom fra Heriot-Watt University, har en MBA i strategisk ledelse fra NHH (Mastra) og Analytics for strategic management på BI (modul på Master of Management programmet)

{"email":"E-posta ikke gyldig","url":"URL ikke gyldig","required":"Påkrevet felt mangler"}

Meld deg på vårt nyhetsbrev for varsling av nyheter!

>